06 – 2679 0777 [email protected]
Selecteer een pagina

We gaan migreren. Wat komt er aan licenties bij kijken?

Bij een migratie van een systeem komt er op technisch gebied vaak heel wat kijken. Het is een uitdaging om het allemaal werkend te krijgen en iedereen tevreden te houden. Er zijn niet alleen technische uitdagingen bij een migratie. Ook op het gebied van licenties is een aantal onontkoombare zaken waar u goed rekening mee moet houden. Veel technische migraties vinden plaats van fysiek naar virtueel naar cloud. Al deze technieken hebben verschillende licentievoorwaarden en beperkingen. Waar bij één fysieke server, de licentie geldig is voor één server, kan bij virtueel zomaar een licentie nodig zijn voor alle servers waarop de virtuele server mogelijk kan draaien. In een cloud oplossing ben je meestal niet zelf meer in control (en kan je niet uitzoeken hoeveel servers het betreft) en zou je theoretisch alle servers welke welke in de cloud in gebruik zijn moeten licentiëren.

Ook voor zogenoemde webdiensten zijn vele licentieregels. Zo kan het zijn dat het draaien van webdiensten op eigen infrastructuur bij de licentie zit inbegrepen. Als je echter voor een “hosted” oplossing gaat, dan zijn er andere licenties van toepassing.

Het is dus noodzaak om, voordat de migratie wordt ingezet, goed uit te zoeken welke licenties er allemaal van toepassing zijn en wat zijn de voorwaarden voor gebruik. Het kan zijn dat een voorgestelde migratie naar een virtuele/cloud oplossing op licentie gebied financieel niet haalbaar is.

 

 

Posted in: FAQ